Aankomende evenementen en recente evenementen

Op deze pagina vindt u aankondigingen van aankomende evenementen, cursussen, workshops en impressies en uitslagen van recente evenementen

Aankomende evenementen, cursussen, lezingen en workshops

Lezing over titeren 17 februari 2018

 

Op zaterdagmiddag 17 februari 2018, aanvang: geeft dierenarts Drs. Odette Radier een lezing over dit onderwerp in de kantine aan de Voorweg 7a. De lezing duurt ca. 1 uur en de kosten hiervoor zijn: €7,50. Niet-leden €10,-.

Aanvang: 12.30 uur.

Aansluitend is er de gelegenheid je hond(en) te laten titeren tegen een prijs van €35,- per hond. Is het nodig de hond te enten na de uitslag dan kost dat € 25,-. De prijzen zijn zeer gereduceerd.

Opgeven kan via de mail: hanniebolsman@gmail.com en betalen op reknr. NL96 INGB 000 41 77 925 t.n.v. KV Voorne Putten e.o. met vermelding van Lezing titeren en uw naam.

 

WAT IS TITEREN?

 

Door het afnemen van een druppeltje bloed van de hond of kat kan middels de antilichamentest worden bepaald, of er nog voldoende antilichamen (antistoffen) in het bloed aanwezig zijn.

Hierdoor kun je dus zien of er wel of niet gevaccineerd moet worden, waardoor de hond of kat niet hoeft te worden belast door onnodige en/of overbodige vaccinaties.

Hieronder spreken we voornamelijk over de hond omdat dit traject anders steekt, mede door de regelgeving, maar katten kunnen dus ook getiterd worden.

 

Op welke antilichamen wordt er getiterd?

De antilichamen worden gemeten bij de hond van de 3 vaccins die in de cocktail zitten, te weten:

*Hondenziekte (Canine Distemper Virus of CDV)

*Infectueuze Hepatitis (Canine Adeno-2 virus of CAV-2; ook tegen CAV 1)

*Parvo (Canine Parvo-2 virus of CPV-2)

 

Waarom wordt er niet op Rabiës getiterd?

Omdat dit, ongeacht de uitslag (is overigens een heel andere test), een wettelijk verplichte enting is en er niet door middel van een test hierop uitzonderingen mogen worden gemaakt. Je zult dus te allen tijde over een geldige Rabiësenting moeten beschikken indien de hond meegaat naar het buitenland.

 

Waarom wordt er niet op Leptospirose (o.a. ziekte van Weil) getiterd?

Omdat Leptospirose een bacteriële infectie is, waarvoor geen titerbepaling mogelijk is. Voor een virusziekte kan dat wel. Daarnaast is de Lepto-vaccinatie maar voor een korte bepaalde tijd werkzaam (het is dood vaccin) waardoor het ook geen zin heeft.

 

Hoe gaat het in z’n werk en hoelang duurt het voordat de uitslag bekend is?

Er wordt een druppeltje bloed afgenomen bij de hond en dit wordt getest. Dat duurt ongeveer een half uurtje maar dat is afhankelijk van de werkwijze van de dierenarts. Er zijn er die bijvoorbeeld ‘titerdagen’ organiseren en dan wachten ze tot ze zoveel mogelijk tests tegelijk kunnen doen.

Zodra de uitslagen bekend zijn worden de paspoorten ingevuld en afgetekend. Indien nodig worden de honden uiteraard geënt. Vraag dus gewoon even van tevoren de werkwijze.

 

Is een titerbepaling officieel erkend?

De Raad van Beheer heeft de titerbepaling al in januari 2015 erkend. Dit is te lezen in de door de Raad gepubliceerde Raadar van januari 2015.

Voor shows:

De basisvaccinaties moeten in orde zijn met inachtneming van de geldigheidsduur. Bij deelname aan shows moet de hond goed beschermd zijn en geen risico zijn voor andere honden.

Als de dierenarts dat aangeeft dan kan een titerbepaling en een verklaring van de dierenarts gezien worden als bewijs dat de hond voldoende gevaccineerd is. De dierenarts moet wel aangeven hoelang de titerbepaling nog geldig is.

 

Is een titerbepaling ook geldig in het buitenland?

 

Wanneer een hond naar het buitenland gaat is in ieder geval een geldige Rabiësenting een verplichting. Kijk voor de verplichtingen op de diverse daarvoor bestemde sites (bijv. www.licg.nl) en de ambassade van het betreffende land. Beter teveel geïnformeerd en goed voorbereid, dan ter plaatse tegen problemen aanlopen met alle gevolgen van dien.


Recente evenementen

Clubmatch 2017

Wandelen met de KVVP: De Avondvierdaagse gaat weer van start  van 29 mei t/m 1 juni 2017

Van 24 mei tot en met 1 juni 2017 hebben leden van de Kynologen Vereniging Voorne Putten e.o. meegelopen met de Avond Vierdaagse. Hieronder een foto overzicht van deze vier gezellige dagen.

Dag van de Hond 21 mei 2017

Op 21 mei 2017 hebben wij de Dag van de Hond georganiseerd. De dag was zeer geslaagd. Onderstaand treft u een foto impressie van deze dag aan.

 

Foto impressie Dag van de Hond

Foto impressie Selectiewedstrijd obedience 14 mei 2017